Avokádový olej: skvělý pro srdce i regeneraci

Autor: We Love Cycling

Jde o nový trend ve výživě, respektive v přípravě jídel. Hitem posledních měsíců se stal avokádový olej. Dlouho byl přitom tuk označován jako nepřítel pro každého, kdo myslel na svoje zdraví. Ale ukázalo se, že jde o mimořádně důležitou makroživinu pro zdraví a výkon. 

Avokádový olej velice „intenzivně“ nahrazuje v mnoha kuchyních olej olivový. Velkou oblibu si získal zejména mezi zastánci paleo a keto stravy. V mnoha případech avokádový olej nahradil i rostlinný olej při nejrůznějším pečení a smažení. Má avokádový olej skutečně tak zásadní výhody pro zdraví? A v neposlední řadě pro vaši kondici a výkon?

Avokádový olej vzniká lisováním plodů avokáda. K mání je rafinovaný nebo nerafinovaný, který je lisovaný za studena, zachovává si chuť a nazelenalou barvu ovoce.

Skvělý zdroj vitamínu E

Avokádo má přibližně 322 kalorií a obsahuje přibližně 25 gramů nenasycených tuků, 13 gramů vlákniny, 4 gramy bílkovin a 33 procent denní potřeby vitaminu C! Avokádo, respektive nenasycený tuk v plodině obsažený, pomáhá řídit hladinu cukru v krvi, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky a je protizánětlivý.

Jedna polévková lžíce avokádového oleje obsahuje 124 kalorií a 14 gramů tuku. A právě tuk obsazený v avokádovém oleji má blahodárný vliv na vaše zdraví, protože snižuje riziko srdečních onemocnění a přispívá ke snížení krevního tlaku. Navíc mononenasycené tuky v avokádu pomáhají k pocitu plnosti a spokojenosti.

Avokádový olej obsažený v salátu může pomoci k ještě větší prospěšnosti zeleniny. Jak je to možné? Výzkum ukázal, že vysoká hladina nenasycených tuků v avokádovém oleji umožňuje tělu absorbovat důležité antioxidanty rozpustné v tucích, jako je kupříkladu betakartoen v mrkvi či lykopen v rajčatech.

Avokádo
Avokádo a avokádový olej představují skvělý doplněk stravy. Foto: profimedia (2x)

Avokádový olej je navíc skvělým zdrojem vitaminu E, který přispívá k ochraně pokožky před škodlivým UV zářením. A většina z cyklistů během letní sezony tráví na slunci dlouhé hodiny. Dalším benefitem je pak přínos pro regeneraci. Vitamin E je totiž jedním z klíčových faktorů při regeneraci svalových buněk, tudíž při konzumaci avokádového oleje budete rychleji fit po tvrdém tréninku.

Pozitivní vliv na oči i mozek

Avokádový olej má navíc pozitivní vliv na zlepšení funkcí očí i mozku, přičemž přirozeně se vyskytující přírodní sloučeniny snižují zánětlivost a poškození krevních cév, čímž se znovu dostáváme k lepší regeneraci.

Každopádně je avokádový olej energeticky velmi výrazný, tudíž jeho denní konzumace by neměla přesáhnout dvě polévkové lžíce denně. Současně je třeba pamatovat na fakt, že nutriční kvalita se mění v závislosti na způsobu výroby. Nerafinovaný avokádový olej si uchová více živin než rafinovaný.

Jak avokádový olej používat? Do salátových dresinků, na těstoviny, dušenou zeleninu, plátky rajčat či čerstvý zeleninový salát. Je možné jej využít při pečení sladkého pokušení či jako součást marinády na maso. V tomto ohledu je mimořádně důležitým faktorem vyšší teplota, při které se začíná ve srovnání s ostatními oleji rozkládat, takže při grilování, smažení a pečení je avokádový olej skutečně skvělým pomocníkem.