Dálkové cyklotrasy! Pět nejoblíbenějších, které protínají Česko?

Autor: Michaela Bučková

Léto skončilo a hlavní část cyklistické sezony je minulostí. Cyklistické aktivity však není třeba omezovat. V případě ideálního počasí lze naplánovat i během podzimních dnů několikadenní výlet v sedle bicyklu. Pokud už máte všechny silničky, cestičky a stezky v okolí domova projeté a otestovali jste i lokality doporučené kamarády, přinášíme tip na jedinečné výlety v podobě některé z dálkových cyklotras.

Českem takových tras vede celá řada. We Love Cycling pro čtenáře vybral pět nejoblíbenějších a přináší jejich stručnou charakteristiku, na jejímž základě se třeba rozhodnete rozšířit svoje cyklistické zkušenosti a posbírat jedinečné zážitky.

Labská stezka

Tato dálková cyklotrasa je jednou z nejkrásnějších a nejoblíbenějších říčních stezek v Evropě. Začíná u pramene Labe v Krkonoších, vede až k Severnímu moři a nabízí tisíc tři sta kilometrů jedinečného spojení historie, architektury a přírody.

V Česku protíná Hradec Králové, Pardubice, Kolín, Mělník, Litoměřice, Ústí nad Labem či Děčín. Celá stezka je dlouhá 1300 km, český úsek měří 380 km, na kterých vystoupáte 654 metrů. Celkem je potřeba nastoupat v případě absolvování celé trasy 2150 výškových metrů!

Vltavská stezka

Kopíruje nejdelší českou řeku Vltavu – a to z Šumavy přes Český Krumlov a Prahu až k soutoku s Labem u královského města Mělníka. Má délku 430 kilometrů a cyklisté na ní nastoupají 2900 výškových metrů. O krásná místa není nouze, míjí zámek v Hluboké nad Vltavou, romantické hrady a zámky jako Zvíkov či Orlík.

K nejkrásnějším úsekům patří téměř deset kilometrů cyklostezky Jezerní z Frymburku na hráz Lipenské nádrže a dvanáct kilometrů dlouhá stezka po břehu Vltavy podél Hněvkovické přehrady. Vltavská stezka je zároveň spojnicí Dunajské a Labské stezky a přes jižní a střední Čechy a Prahu se stala součástí evropské cyklotrasy EuroVelo 7.

Greenway Praha – Vídeň

Kulturou a historií je nabitá trasa mezi Prahou a Vídní. Jedná se o první dálkovou cyklotrasou v ČR a zároveň první zelenou stezku – greenway – ve střední Evropě. Kombinuje cyklostezky, drážní stezky, lesní a vojenské cesty s klidnými silničkami a je vyznačená logem.

A hlavně protíná historická města jako Tábor, Jindřichův Hradec, Znojmo, rakouský Retz, Mikulov a vede Podyjím, malebným vinařským regionem. Projedete se i po novém úseku – Krčínově stezce, vybudované na bývalé železnici mezi Sedlčany a Sedlcem. Trasa je dlouhá 368 kilometrů a cyklisté nastoupají 2800 výškových metrů.

Greenway Jizera

Protíná cyklotrasy Jizerskými horami, Západními Krkonošemi, Českým rájem a Polabím. Navštívíte města jako Turnov, zámky v Mnichově Hradišti či Benátkách nad Jizerou, projedete Mladou Boleslaví se zajímavým Škoda muzeem či Starou Boleslaví, kde byl zavražděn svatý Václav.

Údolí a říční niva Jizery si dosud zachovaly přírodní kouzlo, které nepoznáte, projíždíte-li tudy jen autem či vlakem. Jizera se vlévá do Labe u Lázní Toušeň, cyklotrasa CT 17 / EuroVelo 4 ale pokračuje až do Prahy. Nabízí se i sjetí řeky na kánoi, například z Malé Skály u Turnova. Trasa je dlouhá 168 kilometrů, a pokud začnete v Jizerských horách vystoupáte 975 výškových metrů, ale zato sklesáte 1653 metrů.

 Cyklotrasa EuroVelo 9

Tahle trasa spojuje Baltské a Jadranské moře, v Česku mezi nejzajímavější část patří horské partie u Jeseníku na hranicích s Polskem. Přes Jeseníky se přehoupnete do moravské kotliny a přes Litovelské Pomoraví dojedete do překrásné hanácké metropole Olomouce.

K jedinečným zážitkům patří průjezd Moravským krasem s návštěvou jeskyně Macocha a zastávkou v jihomoravské metropoli Brně. Před hranicemi ještě čeká romantický Mikulov a Lednicko-Valtický areál s mnoha architektonickými skvosty. Česká část má délku 350 kilometrů a nastoupáte 1529 výškových metrů.

Další tipy

Další cyklotrasy, tipy na ubytování i zajímavá místa najdete na webu www.stezky.cz. Dalším důležitým webem je www.cyklistevitani.cz, který provádí certifikaci kvality služeb ubytovacích a stravovacích zařízení, kempů a turistických cílů pro cyklisty i jejich kola. Nyní je v Česku 950 certifikovaných služeb Cyklisté vítáni, z toho čtvrtina jsou turistické cíle. Web hlídá, zda má zařízení bezpečné parkování pro kola, základní nářadí pro opravy, možnost vyprání a usušení oblečení, umytí kola u ubytovatelů či dobíjení elektrokol.

Foto: Czech tourism/Petr Slavík (3x)