Všichni ji mají zažitou jako přísadu do pečiva, spolehlivý čistič či jako bojovníka s překyseleným žaludkem. Jenže výzkum v Belgii odhalil, že jedlá soda může mít pozitivní vliv na cyklistický výkon. Konkrétně byl prokázán přínos při 90sekundovém sprintu v závěru simulovaného tříhodinového závodu.
Hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3) čili jedlá soda nebo též soda bicarbona a její pozitivní vliv na fyzický výkon člověka byl mezi výživovými specialisty i vědci diskutován již v minulosti. Řada studií pak potvrdila, že soda při přesném dávkování napomáhá zvýšení výkonnosti zejména v běhu na střední vzdálenosti.
Dosud však v rámci výzkumu nebyl zaměřen pohled odborníků výhradně na cyklistický výkon – konkrétně na vysoce intenzivní závěr tříhodinového simulovaného závodu. A k tomu se vědci poprvé zaměřili na efekt sody podané až během samotného výkonu.
Studie se ve věhlasné cyklistické akademii Zdeňka Bakaly v belgickém Leuvenu během loňského podzimu zúčastnilo jedenáct vrcholových závodníků, kteří absolvovali závod ve zmíněné délce se závěrečným devadesátisekundovým sprintem.
Polovina testovaných přitom dostala 300 mg sody na kilogram živé váhy – půlku před závodem, půlku během simulace. Sedmdesátikilogramový závodník tak požil dohromady asi čtyři až pět kávových lžiček sody. Druhá polovina skupiny prošla stejným testovacím protokolem, místo sody ale bylo jezdcům podáno placebo. Jednotliví účastníci studie přitom neměli tušení, do jaké skupiny patří.
WADA vás nechytí, ale pozor na žaludek
Výsledky studie přinesly zajímavé zjištění. Maximální výkon se u obou skupin významně nelišil. Průměrný výkon během minutu a půl trvajícího spurtu byl ale o tři procenta vyšší u „soda skupiny“ a závodníci v ní dokázali vyvinout o 17 wattů vyšší výkon než jezdci z druhé skupiny.
Vědci přínos sody připisují jejímu zásaditému pH, které v krvi působí jako nárazníkové pásmo a zpomaluje tvorbu laktátu při vysoce intenzivní anaerobní aktivitě. Jako například při dlouhém sprintu na konci závodu.
Takže? Než se vrhnete do kredence a začnete zuřivě hledat mezi potřebami na pečení, dočtěte prosím článek do konce! Jedlá soda nefiguruje na seznamu zakázaných látek Mezinárodního antidopingového výboru, autoři studie přesto nabádají k opatrnosti a vyzvali trenéry i jezdce, aby sodu případně vyzkoušeli v přípravném období, a ne při závodech.
Jak totiž ukázaly jiné studie, při špatném dávkování jedlá soda dokáže způsobit žaludeční nevolnost. A s ní v cyklistice cesta k úspěchu nikdy nevedla.