Pitný režim je základ život. Platí to pro běžný režim, pro sportovní výkon pak zejména. Také si před cyklistickou jízdou kladete zdánlivě banální otázky… Co si vzít s sebou na kolo, když jedu jenom na hodinu a co, když plánuji celodenní výlet?
V této kapitole se budeme věnovat koncentraci sacharidů ve sportovních nápojích. Každý cyklista, který si někdy prohlížel nabídku iontových nápojů se určitě setkal s názvy jako hypotonický nebo isotonický. Pojďme si tyto pojmy vyjasnit, abyste vždy věděli, který je pro váš trénink ten pravý.
Sladká chuť nápoje zvedne morálku při vyčerpání
Mohlo by se zdát, že cukr je ve sportovních nápojích jen proto, aby dodal rychlou energii do těla. Ve skutečnosti ale plní i další funkce, vylepšuje chuť, což pomůže zejména při horkém dni, kdy je potřeba vypít velké množství vody každou hodinu.
Sladká chuť také pomáhá psychicky, zvedne morálku při opravdu dlouhé jízdě a velkém vyčerpání. A v neposlední řadě cukr urychlí hydrataci, protože se díky němu ve střevě rychleji voda vstřebává. Bohužel ale nelze říci, že čím více cukru, tím lépe. Podle koncentrace cukru v nápoji se bude nápoj hodit vždy pro jinou situaci. Rozlišujeme základní tři typy sportovních nápojů.
Hypotonický nápoj
Tento typ sportovního nápoje má nejmenší koncentrace cukrů, jen 1-4 procenta, což znamená, že nedodá příliš energie, ale za to umožní nejrychlejší hydrataci ze všech tří typů. Nejlépe se hodí při intenzivních trénincích a za horkých letních dní, kdy je potřeba doplňovat opravdu co nejvíce tekutin a vyhnout se zároveň zažívacím potížím z přemíry cukrů v žaludku.
Isotonický nápoj
Tento typ sportovního nápoje má podobnou koncentraci cukru jako krev, tedy okolo 6–8 procent, což znamená, že se vstřebává rychle a zároveň zásobuje tělo slušným množstvím energie. Nejlépe se hodí na dlouhé rovinaté tratě, kde není potřeba vyvíjet maximální úsilí. Pomůže s hydratací, doplní určité množství energie a riziko, že způsobí zažívací potíže, je malé.
Hypertonický nápoj
Tento typ nápoje má koncentraci cukrů více než 10 procent a používá se zejména při regeneraci po tréninku. Vyšší zastoupení cukru způsobuje, že se tráví pomaleji, a proto není vhodný pro konzumaci za jízdy. Za vyšší intenzity by mohl způsobit zažívací potíže a o energii vás připravit spíš než ji dodat. S touto koncentrací cukrů se nejčastěji setkáte v podobě čerstvých ovocných džusů a sycených limonád.
Nepoužívejte slazené nápoje bezhlavě
Na konci tohoto článku je ještě důležité připomenout, že všechny tři kategorie těchto nápojů jsou primárně užitečné pro cyklisty sportovce. Pokud jezdíte na kole jen pro radost a nespěcháte, tak je lepší doplňovat tekutiny vodou a energii i minerály ve svačinách, čímž minimalizujete množství přidaného cukru ve stravě.
I sportovci se závodními ambicemi si však musí být vědomi toho, že negativní dopady nadměrné konzumace cukru se mohou projevit i u fyzicky aktivních zdravých lidí. Jako varovný příklad je dobré si přečíst náš předchozí článek o tom, jak více než polovina vrcholových sportovců trpí zubními kazy i přes nadstandardně dobrou zubní hygienu.