Zdeněk Štybar o SP v Táboře: Diváci mě určitě dostanou přes hranu

Autor: We Love Cycling

Euforie, která nešla zastavit. To místo mu změnilo život! Zdeněk Štybar vyhrál v Táboře v areálu Komora před dvanácti lety první titul mistra světa v cyklokrosu mezi elitou! Následně byl králem mezi nejlepšími závodníky planety ještě dvakrát. V Táboře však startoval už jen jedinkrát. Před jedenácti lety, shodou okolností 23. října, v závodě Světového poháru. Tehdy skončil druhý. Proč se na jich Čech vrací? A s jakými ambicemi?

„Poslední start na okruhu v Táboře si úplně nevybavuji,“ přiznal Zdeněk Štybar. Před jedenácti lety při závodě světového poháru nestačil jen na Belgičana Pauwelse. Tehdy ještě byl pro českého reprezentanta cyklokros hlavní náplní. Do sezony vstupoval jako dvojnásobný mistr světa. Ale specializace na silnici byla hodně blízko. Vždyť na podzim 2012 jel první Grand Tour kariéry, španělskou Vueltu a o rok později tamtéž slavil etapové prvenství.

Proč Štybarovi zablikala očička?

Zatímco tehdy přijel na jich Čech jako favorit, tentokrát bude sice hlavní hvězdou, nikoliv hlavním adeptem na vítězství. „Moje letošní sezona byla mizerná. Jedno velké trápení. Pořád jsem jen trénoval, ale nezávodil. Když došlo na závod v mém programu, zastavila mě nějaká nemoc. Když jsem viděl, že Tábor zapadá do mého programu, rozblikala se mi očička. Termínově to vyšlo skvěle,“ vyprávěl Štybar, že si na závěr působení v týmu Deceuninck Quick Step chtěl protáhnout závodní program.

Zdeněk Štybar a jeho senzační zlatý triumf na mistrovství světa v cyklokrosu 2014.
Zdeněk Štybar a jeho senzační zlatý triumf na mistrovství světa v cyklokrosu 2014.

Absolvoval mistrovství světa v gravelu , kde dojel osmý. Částečnou náplní se stal cyklokros, jemuž se Štybar věnoval celou kariéru. Byť už naplno zářil na silnici, do terénu se každou zimu vracel. „Ale dostat se v minulosti na závod v Táboře bylo prakticky nemožné. Většinou se jelo pozdě v listopadu, což bylo s mým kalendářem neslučitelné. Když jsem viděl, že od posledního startu v Táboře uplynulo jedenáct let, upřímně jsem se lekl. Tipnul bych si to tak na čtyři sezony,“ pokrčil rameny Zdeněk Štybar.

V lednu 2019 se českým divákům osobně připomenul. Startoval na národním šampionátu, který tehdy viděli diváci na trati Holé Vrchy nedaleko Mladé Boleslavi. A dojel čtvrtý. „Z hlediska zapojení do přípravy je cyklokros skvělý. Je o maximálním výkonu. Člověk jde často na limit nebo dokonce přes limit. Je to skvělé směrem ke klasikám, kde se většinou rozhoduje během jedné nebo dvou minut. Ale není to příprava vhodná pro každého. Je potřeba zvládat techniku,“ přemítal Zdeněk Štybar.

Štybar v Táboře získal první duhový dres mezi elitou

Tábor je pro českého závodníka, který bude od ledna oblékat dres týmu BikeExchange Jayco, srdcovou záležitostí. Na jihu Čech získal v roce 2010 počtvrté v kariéře titul mistra republiky, ale hlavně o pár týdnů později první duhový dres nejlepšího cyklokrosaře planety. „Byl to zlomový okamžik kariéry,“ netajil Zdeněk Štybar, že návrat na jih Čech je i hodně emotivní.

Zdeněk Štybar
Zdeněk Štybar na mistrovství světa v cyklokrosu 2020. Foto: Michal Červený (3x)

Zatímco při posledních startech v areálu Komora atakoval stupně vítězů, tentokrát nemíří nijak vysoko. „Velký výsledek od sebe neočekávám. Během úvodního tréninku před závodem na Slovensku jsem vnímal, že jsem z cyklokrosového tempa vypadl. A stejně tak z techniky. Ale s každým okruhem se moje jistota zvětšovala,“ vykládal Zdeněk Štybar při vzpomínce na týden staré závody kategorie C2 v Dohňanech, kde dojel druhý a první. Následně v Belgii při závodě v Ardooie finišoval šestnáctý.

„Může se samozřejmě stát nějaký zázrak,“ usmál se Zdeněk Štybar. „Doufám, že jedinečná divácká kulisa mě v Táboře pošle za hranu mojí výkonnosti. Navíc fakt, že pojedu na oblíbené trase po jedenácti letech moji motivaci umocňuje,“ vyprávěl český reprezentant. „Hlavní je podpořit organizátory a mladší reprezentanty před pokračováním jejich kariéry,“ uvedl Zdeněk Štybar s ohledem na mistrovství světa, které se pojede v Táboře v roce 2024. I jeho součástí chce být.

Program světového poháru v Táboře 2022

Sobota 22. října: prohlídka trati a tréninky. Neděle 23. října: 9:30 – junioři, 10:30 – juniorky, 12:00 – muži U23, 13:40 – ženy, 15:10 – muži.

Česká nominace na SP v Táboře 2022

Junioři – A tým: Václav Ježek, Jan Faltýnek, František Hojka, Ondřej Novotný, Filip Samec, Pavel Šumpík. B tým: Jakub Elbardi, David Friedel, Jan Janout, Jakub Kuba. Juniorky: Eliška Hanáková, Vanda Dlasková, Kateřina Douděrová, Karla Nováková. Muži U23: Patrik Černý, Matyáš Fiala, Maximilián Kerl, Pavel Jindřich, Šimon Vaníček. Ženy a ženy U23: Kateřina Hladíková, Barbora Jeřábková, Tereza Vaníčková, Kristýna Zemanová. Elite: Zdeněk Štybar, Michael Boroš, Robert Hula, Jakub Říman.