Tour de France – fotoreportáž: tři dny dánského šílenství

Autor: We Love Cycling

Velkolepý Grand Départ! Obrovská očekávání od startu Tour de France na území Dánska se naplnila. Trasu během tří etap obklopily desítky tisíc nadšených fanoušků, kteří vytvořili jedinečnou atmosféru. Cyklisté v sedle byli u vytržení, fanoušci u televizních obrazovek mnohdy nevěřícně zírali na zaujetí příznivců na severu Evropy.

„Ani v nejodvážnějším snu jsem si nedokázal představit, co nám fanoušci nachystají. Byly to tři dny, které změnily můj život. Dění během tří etap absolutně přesahovalo hranice světa cyklistiky. Lidé ukázali, že cyklistika je součástí dánského kulturního života,“ vyprávěl nadšený Magnus Cort Nielsen, jenž rodnou zemi opouštěl jako lídr vrchařské soutěže, když vyhrál všech šest vrchařských prémií čtvrté kategorie.

Jak se tři dny Tour de France na dánské půdě odehrály?

Geraint Thomas z formace Ineos letí časovkou kolem Malé mořské víly… Foto: profimedia (9x)

Yves Lampaert na osychající trati senzačně ovládl úvodní propršenou časovku v Kodani. Foto: Quick Step/Tim De Waele/Getty Images

Wout van Aert v dresu nejlepšího spurtera a Yves Lampaert ve žlutém trikotu lídra na startu druhé etapy.

Reklamní karavana Tour de France při průjezdu přes Velký Belt. Foto: A.S.O./Pauline Ballet

Peloton Tour de France při průjezdu přes nejdelší visutý most Evropy během druhé etapy v Dánsku.

Přejezd přes Velký Belt se stal pohromou pro muže ve žlutém. Yves Lampaert se poroučel k zemi stejně jako mnoho dalších cyklistů.

Magnus Cort Nielsen (vlevo) a Erik Sven Bystrom během úniku v druhé etapě Tour de France 2022.

Wout van Aert se občerstvuje na startu třetí etapy. Nakonec se znovu musel smířit s druhou příčkou. Tak jako v první i druhé etapě. I to mu ale stačí k průběžnému vedení.

Rigoberto Urán neztratil dobrou náladu ani po pádu v druhé etapě, kdy opakovaně ztratil. Další manko nabral v závěru třetího dějství.

Zuřící Peter Sagan

Cyklistický peloton v obležení desítky tisíc fanoušků během třetí etapy Tour de France. Foto: A.S.O./Pauline Ballet

Magnus Cort Nielsen si užil třetí etapu v úniku dlouhém sto třicet kilometrů jako rocková hvězda. Desítky tisíc fanoušků kolem trasy skandovali jeho jméno. A závodník formace Educastion First si skutečně užíval. „Tohle přesahuje hranice cyklistiky,“ rozplýval se Nielsen.

Dylan Groenewegen (vpravo) vítězí ve spurtu třetí etapy Tour de France. Wout van Aert se smiřuje s třetí porážkou a hodně negativních emocí směrem k lídrovi vypustil Peter Sagan (vlevo).

Souhrn tří dějství na dánské půdě? Fanoušci na severu Evropy ukázali totální šílenství pro cyklistiku. Ve žlutém dresu opouští Dánsku jako lídr před etapami na francouzském území Wout van Aert. Triumfy v hromadných dojezdech si připsali hrdinové dva roky starého karambolu. Nejprve slavil v sobotu Fabio Jakobsen, který málem nepřežil kontakt s Dylanem Groenewegen při závodě Kolem Polska. A právě Dylan Groenewegen, jemuž vyhrožovali za drsný atak smrtí, se po třech letech radoval z pátého triumfu v historii Tour de France.

Stará dáma pokračuje po pondělním volném dni vyplněném transferem do Francie čtvrtou etapu v úterý.