Veterán Alejandro Valverde drtí o dvacet let mladší soupeře

Autor: Jan Krůta

Ve světě profesionální cyklistiky snad není člověk, který by ho neměl rád. Španěl Alejandro Valverde oslaví v dubnu už 42. narozeniny. Jeho vrstevníci dávno jako aktivní závodníci skončili, Valverde je však stále nedílnou součástí profipelotonu. A není tam rozhodně jen na okrasu. Protože tenhle borec z Movistaru stále vyhrává.

Naposledy to dokázal na zbrusu novém etapovém závodě Gran Camiňo ve Španělsku, který sice nebyl zařazen do World Tour, nicméně se na startu sešla slušná konkurence. Valverde v každé etapě skončil na podiu, předposlední vyhrál a díky třetímu místu v závěrečné časovce sebral celkové vítězství do té doby vedoucímu Kanaďanu Woodsovi z týmu Israel-Premier Tech.

Gran Camiňo: vítězná etapa i celkové prvenství

Bylo to už 133. profesionální vítězství Valverdeho kariéry! „Vyhrát v mém věku etapový závod je vždy krásné. Všechno ještě umocňuje skutečnost, že jde o úplně nový závod. Děkuji týmu za obrovské úsilí a fanouškům za fantastickou atmosféru,“ řekl k závodu, který pořádá bývalý španělský profesionál Ezequiel Mosquera.

Alejandro Valverde při časovce během závodu Gran Camiňo, který celkově vyhrál.
Alejandro Valverde při časovce během závodu Gran Camiňo, který celkově vyhrál. Foto: movistar.com/Gomez Sport/Sprint Cycling Agency

Valverde začal sezonu ve velkém stylu, když už na konci ledna ovládl jednorázovku Trofeo Pollença – Port d’Andratx na Mallorce. Pak startoval na etapovém závodě Kolem Valencie, kde skončil pátý. V plánu měl původně i starty Kolem Murcie a na Ruta del Sol, ovšem nakonec je musel vynechat. Spekulovalo se, že měl covid-19, ale jeho tým informaci nepotvrdil.

Do akce se vrátil zpět až během posledního únorového týdne a byl comeback  ve velkém stylu. Mistr světa z roku 2018 už dříve vyhlásil, že sezona 2022 bude na sto procent poslední v jeho bohaté kariéře. Už žádné další prodloužení kontraktu.

Vrcholem jara bude Giro

Chce se loučit ve velkém stylu. Kalendář má proto hodně nabitý. Teď ho čekají všechny důležité závody ve Španělsku a oblíbené klasiky: Strade Bianche, Flandry, Amstel, Valonský šíp, Lutych. Upíná se hlavně k těm ardenským, kde slavil řadu vítězství. Lutych vyhrál už čtyřikrát, Valonský šíp dokonce pětkrát. Jeho mise v první části sezony by měla vrcholit na Giro d´Italia.

„Víc než aktuální věk pro mě znamená, že se dokážu již dvacet let držet v profipelotonu na nejvyšší úrovni,“ říká Valverde, jenž profesionální kariéru odstartoval v roce 2002 v barvách tehdejšího Kelme-Costa Blanca.

Alejandro Valverde
Alejandro Valverde oslavuje triumf při závodě Gran Camiňo. Foto: movistar.com/Gomez Sport/Sprint Cycling Agency

„Ono to není nic snadného. Jak po fyzické, tak po psychické stránce. Sám jsem překvapený, že to pořád ještě jde. Když jsem byl mladý, říkal jsem, že v nějakých čtyřiatřiceti letech už v pelotonu strašit nebudu. Teď mi bude v dubnu dvaačtyřicet, takže vlastně osm let přesluhuju, ale pořád dokážu vyhrávat,“ dodává cyklista přezdívaný Bala.

Poslední rok si chce hlavně užít. „Každý závod, kde startuji. Samozřejmě, že chci ve všech  bojovat o co nejlepší výsledky. Uvidíme, co se podaří, ale zatím si to užívám maximálně,“ přiznává jedna z největších legend současné cyklistiky.