Vitamin D a jeho (ne)postradatelnost nejen pro sportovce

Autor: Vojtěch Hačecký

Jako kouzelné zaklínadlo v posledních měsících fungoval a funguje pojem vitamín D! Ve spojení s nástupem pandemie koronaviru totiž všichni odborníci připomínali výjimečné postavení při léčbě, respektive už při samotné prevenci proti nemoci.

Jak je to ve skutečnosti? Jde jenom o nafouknutou bublinu? A pomáhá vitamin D i sportovcům napříč výkonnostními kategoriemi? Odborný pohled pro welovecycling.cz přináší sportovní fyziolog z Centra sportovní medicíny Vojtěch Hačecký.

Vitamin D má pozitivní vliv na svalovou funkci

„Vitamín D je velice důležitý pro zdraví kostí, vstřebávání vápníku a imunitní systém. Proto se stal tak často zmiňovaným od vypuknutí pandemie koronaviru. Suplementace vitaminu D pomáhá tělu zmírnit průběh nebo odolat nemoci. Reálně je však klíčové, v jaké kondici je imunitní systém jako takový.

Vitamín D má určitě pozitivní vliv na svalovou funkci. Ale nadužívání suplementů v zimních měsících určitě nevede k nárůstu výkonnosti. Nicméně podpora fungování imunitního systému přináší z dlouhodobého pohledu navýšení tréninkové adaptace a zlepšení regenerace, tedy lepší tréninkové výsledky.

Obecně platí, že není vhodné, aby se sportovci, respektive hladina vitaminu D v jejich těle, pohybovala v nízkých hodnotách.

Sluncem vyznačené rukávy po jízdě na slunci. Foto: Michal Červený
Sluncem vyznačené rukávy po jízdě na slunci. Foto: Michal Červený (2x)

Pokud se bavíme o sportovcích, kteří trénují denně, tak většina má hladinu vitaminu D při spodní hranici normy. A čím jsou sporty více halové, tím je situace horší. Ovšem pokud cyklisté tráví drtivou část zimní přípravy na trenažéru, sice budují kondici, ale z hlediska vitaminu D tělu nijak neprospívají.

U běžné populace není stav o nic lepší. Kancelářský život a home office uplatňovaný s nástupem pandemie koronaviru pochopitelně nejsou ideálním výchozím bodem pro přirozené doplnění vitaminu D.

K poklesu hladiny vitaminu D v těle dochází delší časový úsek. Stejně tak následně není organismus schopný doplnit stav na potřebnou hodnotu okamžitě po zařazení doplňků či zvýšeném příjmu potravin s vitaminem D.

Klasickými projevy nedostatku vitaminu D, bez absolvování lékařského vyšetření, je velká únava či časté drobné nemoci.

Rozbor krve určí, zda je třeba užívat doplňky

Logicky se nabízí otázka, jak vitamin D doplňovat?

V létě vstřebáte během několika minut na slunci pravděpodobně denní dávku, která je doporučena. Stačí patnáct až třicet minut. Zároveň opalovací krémy s UV faktorem tento čas výrazně prodlužují. Jejich použití rozhodně dává smysl, protože trable způsobené spálením kůže na slunci, v krajním případě položení základů pro rakovinu kůže, jsou mnohem zásadnější, než nedostatek vitaminu D.

Jenže v zimě? Těžko se vystavíte v plavkách na slunce, pokud nevyrazíte na jih k moři. Kromě obličeje přímé sluníčko do kontaktu s tělem většinou nepřijde.

Vitamin D tělo nejlépe vstřebává na přímém slunci. Opálení po jízdě ze sedla je neklamným důkazem. Foto: profimedia
Vitamin D tělo nejlépe vstřebává na přímém slunci. Opálení po jízdě ze sedla je neklamným důkazem. Foto: profimedia

A jinak? Jde skutečně o oříšek. Z běžné stravy je doplnění vitaminu D složité. Největší přirozený zdroj představují mořské ryby. Tuňák, makrela… Dalším zdrojem je mléko, pak vejce, hovězí játra…. Jenže v českém jídelníčku nejsou ryby úplnou samozřejmostí. Aby se dosáhlo kýženého efektu, musela by ryba mířit na domácí stůl dvakrát až třikrát v týdnu. Ve skutečnosti se plácáme po ramenou při jediné občasné konzumaci.

Ideální je, nechat si z rozboru krve určit, kolik „déčka“ v těle máme a zda má cenu přikročit k suplementaci. Ve většině případů však narazíte na neochotu praktického lékaře, takový rozbor provádět. Z jeho pohledu logicky, protože vás to přímo neohrožuje na zdraví. Takže nezbývá, než investovat až patnáct set korun a dojít si na odběr jako samoplátce. Většina odběrových míst tuto možnost nabízí.

Základem pestrá strava, ideálně středomořská

Pokud vyšetření definuje nedostatek vitaminu D během zimního období, je potřeba ideálně po konzultaci se svým ošetřujícím lékařem přikročit buď k potravinovým doplňkům nebo k suplementaci účinnějších léku na předpis. Problém volně prodejných potravinových doplňků je, že nepodléhají žádným nebo jen občasným kontrolám. Není to jako u léků, kde je jasně kontrolována každá šarže.

Je potřeba přistupovat k doplňování, zejména v případě suplementů, s rozumem, protože předávkování může vést k nadměrnému vstřebávání vápníku, což může v lepším případě vyvolat nevolnost a zvracení.

Vitamin D lze dobře doplnit i prostřednictvím ryb.
Vitamin D lze dobře doplnit i konzumací ryb.

Nepodléhejte marketingovým blábolům, dejte na zdravý rozum. Základem je vyvážená pestrá strava. Ideálně středomořská. Někdo by mohl namítnout, že mohou být ryby plné kovů. Vždy pochopitelně záleží na zdroji. Ale tak je to se všemi potravinami bez rozdílu. A rozhodně je pro tělo příjemnější využít vitamíny ze stravy než uměle připravené v tabletách.“

Vojtěch Hačecký, sportovní fyziolog z Centra sportovní medicíny, specializující se na individuální tréninkové programy. Vicemistr světa v dráhové cyklistice, který část cyklistické kariéry prožil v zahraničí. Nejprve čtyři roky s Centrem sportovní medicíny spolupracoval v pozici závodníka, který se sám trénuje. A poslední dva roky je součástí lékařského týmu pečujícího o olympijské medailisty, ale i prosté hobby sportovce.