Alkohol, drogy i party během Tour de France?! Pařmeni a milovníci večírků v pelotonu

Autor: Jan Krůta

I profesionální cyklisté jsou jen lidé a v období mezi závody si běžně dopřejí pivo, víno nebo skleničku něčeho ostřejšího. I když se musí hlídat, protože pivo sice dělá hezká těla, ale pivní pupík je to poslední, co by profíci potřebovali.

Takže na pivo dojde většinou po sezóně, ale třeba víno si řada cyklistů běžně dává i k večeři během závodů. Samozřejmě ne litr, ale skleničku na trávení a dobré spaní.

V historii cyklistiky se v pelotonu vždy objevil nějaký ten pařmen, o němž se vědělo, že to občas umí pořádně roztočit. A když je dnes ten Silvestr, pojďme se na ty pařiče a milovníky party trochu podrobněji podívat.

Ullrich do toho spadl znovu

Býval ikonou světové cyklistiky, nejen Německo leželo tomuhle pihatému klukovi z bývalé NDR u nohou. Vítěz Tour de France z roku 1997 Jan Ullrich spadl na samé dno, když byl zavlečen do dopingového skandálu Operace Puerto. Útěchu hledal v alkoholu, zapletl se i do drog, bral antidepresiva, několikrát se bezúspěšně léčil, rozváděl se, byl obviněn z ublížení na zdraví.

Jan Ullrich
Jan Ullrich se od dopingového skandálu pohybuje na hraně… Foto: profimedia (4x)

Letos se však vrátil jako vyměněný. „Už tři roky jsem nepil alkohol, začal jsem jezdit na kole a jím jen zdravou stravu,“ tvrdil v září. Oživil své sociální sítě, začal komunikovat s fanoušky, stýkal se s bývalými cyklisty včetně odvěkého rivala Lanceho Armstronga a vše vypadalo, že se „polepšil“.

Jenže v prosinci přišel další malér. S kamarády byl na Kubě slavit své 48. narozeniny, protože se nedávno rozešel s přítelkyní. Asi se tam zase pařilo, možná i něco šňupalo a Ullrich musel při zpáteční cestě kvůli zdravotním potížím vystoupit v Mexiku z letadla. Nyní je hospitalizován na nejmenované klinice ve Švýcarsku a zdá se, že do toho zase spadl…

Miloval party a vyhrál Primaveru

Jméno Gabriele Colombo možná řada z vás nebude znát, ale dnes 49letý bývalý cyklista vyhrál v roce 1996 nečekaně 87. ročník klasiky Milán-San Remo.

Když se po závodě nakonec čtvrtý Max Sciandri ptal, jak jim v závěru mohl vypálit rybník tenhle kluk, jeden ze sportovních ředitelů mu odpověděl: „On sice nikdy předtím anic tak velkého nevyhrál, a zřejmě už nevyhraje, ale je to nóbl jezdec. Má rád party, dobrý život a teď vidíš, že i když jsi milovníkem večírků, můžeš vyhrát Primaveru.“

Pomáhali mu na kolo, pak vyhrál časovku i celý závod

Je olympijským vítězem i mistrem světa na dráze, ale na silnici dokázal Australan Stuart O´Grady taky velké věci. Je účastníkem 24 Grand Tour, vyhrál Paříž-Roubaix (2007), ale jako správný Australan měl vždy rád pivo.

Stuart O´Grady
Stuart O´Grady zažil díky časovce největší slávu. Paradoxně do té životní vstupoval pod vlivem po bouřlivém večírku.

V pelotonu koluje už řadu let historka, že to při nejmenovaném etapovém závodě přehnal jeden večer s pivem, nedostal se do hotelu a usnul v týmovém autě. Další den se jela časovka. O´Grady toho měl očividně po probdělé noci plné zuby, dokonce mu museli pomáhat na jeho časovkářský speciál. Sám nebyl schopen nasednout na kolo. Ale co se nestalo? Časovku vyhrál a následně i celý závod. Když trochu pátráte, pak zjistíte, že to musel být australský etapák Herald Sun Tour v roce 2008. Jinou časovku totiž O´Grady v kariéře nevyhrál

Pohřbil talent a je pohřebákem

Fons De Wolf byl belgický cyklista s velikou budoucností. Říkali o něm, že to bude nový Eddy Merckx. Vyhrál šest etap na Vueltě, Milán-San Remo, Lombardii, přidal pódiová umístění na dalších slavných klasikách, ale taky miloval alkohol a užíval si život plnými doušky.

Kdyby dával cyklistice všechno, mohl toho prý vyhrát daleko víc. „Pohřbil svůj talent,“ říkalo se tehdy. Ironií osudu dnes s manželkou provozuje pohřební ústav

Divočák Dekker

„Měl jsem úspěchy, peníze, ženy, svět mi ležel u nohou.  Ale místo roztažených křídel a rozletu jsem zažil sešup,“ říká bývalý nizozemský profesionál Thomas Dekker. Tenhle dlouhovlasý cyklista vyhrál třeba Tirreno-Adriatico (2006), byl několikanásobným mistrem své země v časovce, ale spadl na samé dno kvůli dopingu, drogám i alkoholu. Za doping dostal dvouletý flastr, a když se vrátil, nic velkého už nevyhrál a v roce 2015 ukončil kariéru poté, co se mu nepovedlo překonat světový rekord v hodinovce.

Thomas Dekker
Thomas Dekker patřil v časovce k elitě. Jenže doping ho srazil na dno. Následně se v knize vyznal z divokých večírků i během Tour de France.

V roce 2018 vydal autobiografii s názvem The Descent, kde otevřeně hovoří o dopingových praktikách, setkání s dealery drog nebo divokých party během Tour de France. A ti, o kterých tam hovoří, si s ním asi vánoční pohlednice neposílají

Když zabalil Tour, hned potřeboval víno

Švýcar Robert Dill Bundi byl výborným dráhařem. Vyhrál olympiádu v Moskvě ve stíhačce jednotlivců (1980), stal se mistrem světa v keirinu (1984). V poměrně mladém věku začal taky dost flámovat a možná i proto toho nedosáhl víc. Na silnici vyhrál jednu etapu na Giru, ale nejlépe ho charakterizuje příhoda z roku 1986, kdy zabalil Tour de France. Nasedl do sběrného vozu a jakmile se blížili k vesnici, přinutil řidiče zastavit a v prvním obchodě si koupil láhev vína…