Neumanová spurtovala pro letenku do Tokia. Kdo bude reprezentovat v mužské kategorii?

Autor: Jan Brychta

Těsné spurterské dojezdy při mistrovství České republiky pořádané společně se Slovenskem v Bánovcích nad Bebravou během minulého víkendu vneslo alespoň částečně jasno do nominace na olympijské hry do Tokia. Tereza Neumanová z týmu Burgos Alimenta v těsném finiši vybojovala o pouhou vteřinu zlato. A nicotný náskok měl i král mužského závodu Michael Kukrle.

Zatímco mezi ženami má Česká republika jediné účastnické místo, v případě kategorie mužů je v kompetenci trenéra Tomáše Konečeného poslat do Tokia tři závody. Jak moc šampionát do tajenky ohledně složení nominace vnesl jasno napoví fotoreportáž Jana Brychty.

Josef Černý ukázal tradičně obrovskou sílu v časovce. Ta nebyla technicky náročná a vyžadovala prostě tvrdou práci od prvního do posledního metru.

Jan Bárta, šestinásobný český mistr v časovce, si chystá kolo pro čtvrteční bitvu. Nakonec za vítězem zaostal o šedesát devět vteřin.

Černý obhájil titul v časovce

Josef Černý má z časovky tři zlaté medaile. Kromě té z Bánovců nad Bebravou, kterou se chlubí na snímku, byl nejrychlejší v boji s chronometrem minulý rok v Mladé Boleslavi a šampionem se stal rovněž v roce 2018 v Karlových Varech.

Závod žen byl bitvou o jediné české účastnické místo na olympijských hrách v Tokiu. Poté, co Martina Sáblíková odmítla možnost ucházet se o cestu do Japonska, se rozhodovalo mezi Terezou Neumanovou (uprostřed) a Nikolovou Noskovou (vpravo)

Tereza Neumanová podruhé v kariéře vystřelila ruce k nebesům na znamení triumfu v českém šampionátu a uzmula tak pozici v Tokiu pro sebe, přestože účastnické místo pro Česko zajistila Nikola Nosková. Ta finišoval třetí se ztrátou dvou vteřin.

Mužům vládl Kukrle, do Tokia ale nepojede

Mezi muži se sešlo skvostné obsazení. Právě vidina nominace na olympijské hry do Tokia přilákala takřka kompletní špičku na české i slovenské straně, což dokumentovala přítomnost Petera Sagana.

Zdeněk Štybar na rovinaté trati neměl naději na úspěch. Jeho cíl letošní sezony je však jiný a spočívá právě v olympijském závodě v Tokiu, kde by měl být lídrem českého týmu.

Michale Kukrle z formace Elkov Kasper vybojoval poprvé v kariéře český titul.

Při bitvě o slovenský titul ukázal obrovskou dominanci Peter Sagan. Po impozantním nástupu v posledním kole nedal pronásledovatelům šanci a slavil sedmý mistrovský titul.

Bezprostřední po závodě zamotal hlavu reprezentačnímu trenérovi Josef Černý. Oznámil, že se v dresu Deceuninck Quick Step hodlá koncentrovat na Vueltu a olympijské hry vypustí. Kdo tak doprovodí do Tokia Zdeňka Štybara (vpravo) není jasné.