Jak zvládnout cyklistiku na sněhu a ledu

Autor: Radek Malina

Bláznivé, až neuvěřitelné! Přesto i v zasněžené krajině můžete narazit na cyklistu. I během zimních měsíců se najdou nadšenci, pro něž je kolo vším, a tudíž si kondici udržují v sedle, byť krajinu zasypal sníh a zemi svírá mráz.

Je jasné, že na kombinaci dresu s krátkým rukávem a krátkých kalhot aktuálně můžete jen vzpomínat. Každopádně i kilometry zvládnuté během zimních měsíců v sedle kola vám mohou přinést hodně potěšení. Vždyť co je lepšího pro cyklistu než protočit nohy na čerstvém vzduchu? Samozřejmě je třeba myslet na určitá specifika jízdy po zasněžených cestách. We Love Cycling přináší rady, jak jízdu v zimě zvládnout…

Zimní kolo

Podle množství kilometrů, které hodláte v zimě v přírodních podmínkách absolvovat, zvažte investici do druhého kola. V daných měsících je trénink o objemu a vytrvalosti, nikoliv o rychlosti. Proto stačí použití rámu s levnějšími součástkami, širšími pneumatikami a klidně i lehčími převodovými stupni, tudíž se lépe vyrovnáte s pomalejším zimním tempem. Pokud sáhnete po starém hliníkovém kole, které máte zašantročené v garáži či sklepě, počítejte s poklesem průměrné rychlosti. Ale až se na jaře vrátíte ke své „jedničce“, budete létat.

Kvalitní oblečení

Když se správně obléknete, nebude se vám následně honit hlavou, co to bylo za bláznivý nápad vyrazit na kolo ven. Klíčové je obléknout svršky odolné větru a vodě, abyste v sedle kola zůstali v suchu a teple. Pokud se odhodláte v zimních podmínkách na kolo vyrazit, odolejte pokušení navlékat se do přespříliš teplých svršků, které navíc nebudou funkční.

Pokud se bude teplo hromadit pod vaším oblečením, zpotíte se, oblečení bude mokré a radost ze sportu nulová. Dbejte proto pečlivě na skladbu a správné vrstvení oblečení.

Nezapomínejte na rukavice, protože prsty na rukou jsou nejvíce náchylné k prochladnutí. Pokud nemáte zimní tretry, používejte rovněž návleky na boty, aby zůstaly nohy v teple. Pokud si nejste jistí, zda máte dostatek oblečení, nebo naopak nejste příliš nabalení, prostě na pár minut zajděte ven. A pamatujte, že se v sedle kola do určité míry zahřejete.

Vhodné pneumatiky

Jízda na sněhu vyžaduje jistou dávku zručnosti. A nejlepší přilnavost rozhodně negarantují úzké či hladké pláště, na jejichž používání jste zvyklí z běžné sezony. Je proto vhodné na zimní měsíce kolo přezout. Zejména u silničních či krosových kol se vyplatí investice do plášťů, které jsou speciálně zpevněné pro jízdu v náročnějších podmínkách pro dané roční období.

Jídlo a pití

Hlad je největší nepřítel cyklisty. Příjem energie je stejně důležitý jako na jaře či v létě. A přestože tělu dodáte kalorie před startem švihu, vždy mějte jídlo i pití u sebe. Jen pamatujte, že při nízkých teplotách některé tyčinky změní podobu v nezpracovatelný kámen.

Zimní cyklistický piknik? Proč ne. Do držáku na bidonu snadno dáte termosku a do zadní kapsy bundy nebo batůžku se vejde i něco k snědku. Foto: profimedia
Zimní cyklistický piknik? Proč ne. Do držáku na bidonu snadno dáte termosku a do zadní kapsy bundy nebo batůžku se vejde i něco k snědku. Foto: profimedia

Je potřeba umístit jídlo do místa, kde udržíte teplo. Nebo zvolte kupříkladu energetický gel. A nezapomínejte pít! Přestože není zřejmé, že se pod vrstvami oblečení potíte, ke ztrátě tekutin dochází za jakékoliv teploty. Ideální je čaj v cyklistické termosce, které jsou dnes běžně k mání.

Blatníky

Naprostá nezbytnost během zimních měsíců. Váš zadek, záda i jezdec, který vás bude doprovázet, rozhodně montáž blatníků ocení. Odletující sníh či bahno v obličeji na rozbředlých pasážích rozhodně nejsou ničím příjemným.

Myslete na defekty

Jsou nedílnou součástí zimních jízd. Zimní klimatické podmínky spojené s větrem, jako by přitahovaly na cesty kousky křovin a trny, které nejsou pod sněhem vidět. Nevyrážejte proto bez dvou rezervních duší a pumpičky. Pokud jedete ve skupině, rozhodně nespoléhejte na parťáky. A mějte na paměti, že použití nafukovacích „bombiček“ v teplotách kolem nuly není spolehlivé.

Světla

V současnosti jde o samozřejmost. Mnoho cyklistů používá světlo na kole už po celý rok. Investice do světla doplněného ideálně o blikačky a reflexní pásky vás rozhodně nezruinuje.

A získáte jistotu, že ani případný rychlý nástup tmy nezpůsobí problémy. Nezapomínejte před jízdou kontrolovat stav baterií u všech světelných zdrojů. 

Pečlivá údržba

Přestože na zasněžené cesty vyrážíte na rezervním kole, věnujte čas údržbě. Zejména pak řetězu, ozubeným kolečkům, lankům, nábojům a středovému složení. Snažte se pravidelně odstraňovat špínu, kontrolujte opotřebení ráfků a brzdových destiček. Vlhké počasí má na dané části neblahý vliv. Nečistoty z prosolených silnic mohou způsobit velké problémy, proto lanka pravidelně kontrolujte. Pečlivou údržbou minimalizujete mechanické závady.

Kontrolujte počasí

Aplikací s předpovědí počasí disponující i snímky z meteoradaru je dnes už mnoho. Takže než prvně šlápnete u domovních dveří do pedálů, vždy počasí zkontrolujte, byť plánujete jízdou jen na pár desítek minut či kilometrů. Vždy trasu koncipujte s ohledem na klimatické podmínky. Ideálně, aby v případě nenadálého rozmaru počasí bylo možné porci kilometrů redukovat.