Jak zvládnout vánoční přejídání bez přibírání

Autor: Jiří Kaloč

Řada cyklistů má před začátkem vánočních svátků obavy, že nový rok zahájí s několika kilogramy navíc a nadcházející cyklistická sezona pak bude o to pomalejší. Proč jsou svátky tak často příčinou přibírání a jak si je užít, aniž by došlo k nárůstu hmotnosti?

Už s předstihem nabízíme několik rad a tipů, abyste v případě nákupů pro přípravu svátečního menu mohli pamatovat trošku i na vlastní zdraví.

Proč se o svátcích přejídáme?

Jedním z největších faktorů jsou společenská očekávání a zvyklosti. Cukroví, vánočka, kapr, bramborový salát či husa se zelím a knedlíkem jsou pro většinu z nás samozřejmostí. Vánoční svátky máme spojené se spoustou jídla, takže když se někdo rozhodne jíst méně či jinak, tak v jistém smyslu šlape proti větru.

A k tomu jsou ještě Vánoce obdobím zvýšeného stresu. Stres je ideálním podhoubím pro přejídání a rozhozená rutina, která v tomto období panuje, udržení váhy také nepomůže.

Jak na štědrovečerní večeři?

Jedno jídlo vaši stravu zdravou či nezdravou neudělá. Zejména o Vánocích je velice důležité si toto uvědomit. Příčinou nabírání na váze je zpravidla celkový přístup ke stravování. Ano, dušený kapr s vařeným bramborem je zdravější volbou než smažený kapr v trojobalu s bramborovým salátem a majonézou.

Bramborový salát a kapr představují v Česku klasiku, která chybí jen v málokteré domácnosti. Foto: profimedia
Bramborový salát a kapr představují v Česku klasiku, která chybí jen v málokteré domácnosti. Foto: profimedia

Pokud ale sníte jediné smažené jídlo za rok, tak určitě své zdraví ani váhu příliš neohrozíte. Naopak, pokud chcete špatnou stravu zachránit o Vánocích, tak si je nejspíš užijete daleko méně a pozitivní dopad na zdraví bude minimální, pokud se k nevhodné stravě po svátcích zase vrátíte. Dobrou zprávou tedy je, že si určitě můžete užít večeři na Štědrý den, jak ji máte rádi. Horší zpráva je, že budete muset vyvinout úsilí jinde.

Místo cukroví vystavte na stůl čerstvou zeleninu

Daleko větší problém, než štědrovečerní večeře představuje cukroví a průběžné uzobávání v průběhu celých svátků. Možná se zdá, že toho cukroví nesníte tolik, ale když se nasčítá dennodenní ujídání za celé sváteční období, tak je to hromada kalorií převyšující mnoho štědrovečerních večeří. Není potřeba ale cukroví zatracovat.

Určitě jej vytáhněte na Štědrý den nebo jako dekoraci na stůl k obědu či večeři po zbytek svátků. Nemějte ho ale na očích od rána do večera každý den. Člověk je v tomto ohledu velice předvídatelný – co je na očích, to se sní. Schválně tuto teorii otestujte a vystavte přes svátky na stůl do mísy nakrájenou čerstvou zeleninu. Uvidíte, že zmizí taky, i když možná pomaleji než cukroví.

Co nesníte dejte do mrazáku

Mrazák bude přes svátky obzvlášť cenným pomocníkem. Velká spousta uvařeného jídla, které se hned nesní, by totiž měla ideálně skončit v mrazáku. Když necháte všechno v lednici, budete mít daleko větší pocit, že je potřeba jídlo co nejdříve dojíst, aby se dobroty náhodou nezkazily.

Neplánujte společenské události jen okolo stolu

Velmi důležité je přes svátky také dobře plánovat. Pokud veškeré společenské události skončí u večeře nebo kávy s cukrovím, tak bude náročné udržet přiměřený příjem kalorií.

Vánoční cukroví umístěné u televize či na stole permanentně na očích představuje velkou kalorickou hrozbu. Foto: profimedia
Vánoční cukroví umístěné u televize či na stole permanentně na očích představuje velkou kalorickou hrozbu. Foto: profimedia

Buďte kreativní a naplánujte s bližními aktivity, které se netočí jen kolem jídla. Vyrazte na zimní jízdu na kole či procházku, zajděte si společně zabruslit, ozdobte spolu stromeček či celý dům. Možností fyzických aktivit je spousta.

Začněte každý den pořádnou snídaní

Přebytku jídla se však bohužel přes svátky zcela vyhnout nelze. Správně sestavená snídaně ale může pomoci redukovat chutě na sladké uzobávání a také hlad po zbytek dne. Dejte si proto každé ráno pořádnou porci proteinu a vlákniny a pijte dostatek vody. Zkuste například omeletu se zeleninou a ovesnou kaši s ořechy a ovocem k tomu. S takovou snídaní v břiše se můžete postavit ke svátečním hostinám bez obav.