Vegetariáni jsou v průměru štíhlejší než lidé, kteří jedí maso! Tvrdí to nedávná studie, která zkoumala výživové návyky takřka devíti tisíc lidí. Víte však, proč tomu tak je? Výzkumníci z University Hospital of Leipzig se tuto otázku pokusili zodpovědět.
Studie rovněž zkoumala, jak volba potravin ovlivňuje psychiku, bez ohledu na věk, pohlaví či vzdělání. Výzkumníci zjišťovali typ stravy na základě dotazníků, v nichž účastníci odpovídali, jak často jedli živočišné potraviny v posledních dvanácti měsících.
Na jedné řadě možností bylo „několikrát denně“ a na druhém konci „nikdy.“ Výsledky byly jednoznačné: čím méně živočišných potravin člověk ve stravě měl, tím nižší měl v průměru BMI, index tělesné hmotnosti.
Průmyslově zpracované jídlo je problém
Hlavní autorka studie, Evelyn Medawar, vysvětluje důvod pro výsledky následovně: „Potraviny, které jsou bohaté na cukry a tuky snadno způsobují přibývání na váze. Stimulují chuť k jídlu a oddalují pocit zasycení. Když někdo vynechá živočišné potraviny, tak se v průměru vyhne i velké části těchto nevhodných potravin. Lidé, kteří jí převážně rostlinné potraviny tak v průměru vstřebají méně energie.“
Dodala také, že další faktory jako sportovní aktivita a povědomí o zdravém životním stylu obecně hrají významnou roli.
Maso a párky mají větší vliv než vejce a mléko
Studie také ukázala, že konzumace primárních živočišných potravin jako jsou ryby, maso či párky byla spojena s vyšší váhou než konzumace sekundárních potravin jako vejce a mléčné výrobky.
Autorka studie Evelyn Medawar uvedla příklad: „Člověk, který má o 1,2 nižší BMI v průměru buď zcela vyřadil primární živočišné výrobky a stal se vegetariánem nebo tyto potraviny jí méně často. Jestli je však strava příčinou nižší váhy nebo zda jsou ve hře i další faktory však nelze z těchto dat říci.“
Výzkumníci také posuzovali osobnostní rysy účastníků pomocí osobnostních testů. Díky tomu také odhalili, že vegetariánství je spojeno s určitými osobnostními rysy. Ukázali, že lidé, kteří jí převážně rostlinnou stravu jsou častěji introvertní než lidé, kteří jedí více živočišných potravin.
„Je těžké říci, čím je toto způsobeno,“ řekla spoluautorka Veronica Witte. „Může to být tím, že introvertní lidé mají sklony k restriktivnějším stravovacím návykům nebo proto, že jsou společensky izolovaní kvůli jejich stravovacím návykům.“
Závěry této studie tedy naznačují, že omezení živočišných potravin může být jednou z cest, jak podpořit hubnutí.
A jak to máte vy? Vzdali byste se nějakých živočišných potravin, kdyby to znamenalo snazší hubnutí? Myslíte, že hubenější cyklisté jsou často introverti?