K cyklistice patří zdravý životní styl, a proto se mnozí cyklisté zajímají o způsoby, jak vylepšit stravu. Jíst či nejíst maso se v posledních letech stalo velkou otázkou. Jaký dopad má konzumace masa na zdraví? Jaký je rozdíl mezi běžným a bio masem? Jaký vliv má maso na regeneraci po tréninku a jak jej správně do stravy zařadit? Ve speciální sérii We Love Cycling si postupně odpovídáme na několik zásadních témat spojených s konzumací masa.
Je lepší jíst maso před nebo po tréninku? A co na zastávce při cyklovýletu? Nebo je pro cyklisty lepší vegetariánská strava? Pojďme se podívat, jak s masem v jídelníčku pracují profesionálové na Tour de France a co z toho vyplývá pro nás hobby cyklisty.
Vegetarián i masožravec může být dobrý cyklista
Řada studií ukázala, že správně sestavená vegetariánská strava nezpůsobuje významně horší ani lepší atletickou výkonnost ve srovnání se stravou zahrnující maso.
Zařazení masa do sportovní stravy tedy není podmínkou. Pro regeneraci jsou důležité bílkoviny a ty je možné získávat různě. Přesto je maso poměrně častou součástí cyklistického jídelníčku, a to i mezi profesionály na Tour de France. Proč je tomu tak?
S masem je to snadnější
U hobby cyklistů je to jednoduše otázka zvyku nebo chuťové preference. U profíků ale hraje roli i fakt, že s masem je snadnější trefit požadované výživové hodnoty.
Profesionální sportovci mají o něco vyšší nároky na bílkoviny než lidé, kteří žijí sedavě. Výhoda masa a zejména libových kousků je, že dodá hodně bílkovin a relativně málo kalorií. Rostlinné zdroje bílkovin jako luštěniny, obiloviny nebo ořechy také obsahují bílkoviny, ale zároveň i velkou porci sacharidů nebo tuků a tím pádem i více kalorií na každý gram bílkoviny.
Pokud si jako cyklista hlídám váhu, tak snáze dostanu potřebné množství bílkovin s masem ve stravě. Maso navíc neobsahuje vlákninu, která zpomaluje trávení, což může být například v průběhu etapového závodu jako Tour problém. Na start nelze přijet s plným břichem.
Je vhodné jíst maso před jízdou nebo po jízdě?
Pokud bychom se chtěli inspirovat profesionálními cyklisty, tak konzumace masa přijde na řadu po tréninku nebo na závěr dne večer.
Po tréninku je ideální čas na maso jako koncentrovaný zdroj bílkovin, protože tělo potřebuje doplnit bílkoviny pro regeneraci poškozených svalových vláken.
Ráno nebo před tréninkem tak vysoké nároky na bílkoviny nejsou. Naopak důraz je kladen spíše na příjem sacharidů. Pokud je v plánu dlouhý a náročný trénink či závod, tak nutnou porci bílkovin zastanou nejčastěji vejce. Pokud se chystá kratší jízda, tak postačí třeba jogurt.
Můžu si dát maso o pauze během jízdy?
Maso lze zařadit i uprostřed cyklistického výletu. Je potřeba ale přizpůsobit velikost porce a druh jídla, které vybírám tomu, jaký výkon mě ještě čeká po pauze. Maso samo o sobě problém není. I profesionálové za jízdy někdy svačí tousty s šunkou.
Malá porce libové šunky s dvěma plátky toustu však není totéž, co řízek s hranolky, guláš s knedlíkem nebo svíčková. Jídla tohoto typu obsahují zpravidla hodně tuku, který zpomalí trávení a může trvat i dvě až tři hodiny, než se s tím tělo dostatečně vypořádá.
Maso je efektivní zdroj kvalitních bílkovin i řady dalších esenciálních živin a zejména po tréninku v rámci regenerace je výbornou volbou. Nicméně je dobré mít na paměti, že kvalitní stravu lze sestavit s trochou snahy i bez masa.