Česká stopa na Tour de France: třináct jmen, Kreuziger slaví desátý start

Autor: Jan Krůta

Třináct českých jmen se objevilo na startovní listině některého ze sto sedmi ročníků Tour de France, nejslavnějšího cyklistického etapového závodu světa. Jako první se na Staré dámě, jak je závodu přezdíváno, představil Květoslav Palov v roce 1987. Jako dosud poslední si premiérový start připsal v sobotu v Nice Jan Hirt. Jaká je bilance borců pod českou vlajkou?

Roman Kreuziger z týmu NTT Pro Cycling je z pohledu startů na Tour de France nejúspěšnějším českým závodníkem. V sobotu se postavil už na start desáté Tour. Všechny předchozí dokončil.

„Je to specifický závod, který někdy milujete a jindy nenávidíte. Ale když přijíždíte v Paříži do cíle, tak si to vždy užíváte,“ řekl Kreuziger, jehož maximem je páté místo z roku 2013, do elitní desítky se dostal ještě třikrát – v letech 2009 a 2010 skončil osmý a v roce 2016 desátý.

Roman Kreuziger se pyšní nejlepším českým výsledkem v historii Tour de France i největším počtem startů. Foto: Getty Sport
Roman Kreuziger se pyšní nejlepším českým výsledkem v historii Tour de France i největším počtem startů. Foto: Getty Sport

Tour absolvoval v dresech několika týmů: Liquigasu (3x), Astany (1x), Tinkoff-Saxo (3x), Orica-Scott (1x) a minulý rok v barvách stáje Dimension Data, která pro letošní sezonu změnila název na NTT Pro Cycling.

Zatímco většinou jezdil na Tour bojovat o celkové pořadí, letos by rád zkusil vybojovat dílčí úspěch v některé z etap. Ostatně jako celý tým NTT. „Naše sestava je hodně pestrá, máme lidi na nejrůznější typy etap. V hromadných dojezdech spoléháme hlavně na čerstvého italského mistra a evropského šampióna Nizzola. V kopcích by mohl zůstávat Pozzovivo, což je čistý vrchař, malý a lehký závodník. A máme i kluky na zvlněné etapy,“ odhadoval Kreuziger.

Sám věří, že se bude pozvolna rozjíždět. „Dlouho jsme kvůli koronaviru nezávodili a někdo se do kondice dostává líp, jiný hůř. Já jsem přece jen už trochu starší a potřebuji těch závodních kilometrů víc. Věřím, že se na Tour budu každým dnem rozjíždět, v závěru budu schopen být vpředu a o něco se pokusím,“ dodal čtyřiatřicetiletý borec.

Svorada vyhrál tři etapy včetně spurtu na Champs Elysées

Co do počtu dílčích vítězství na Tour je nejúspěšnějším Čechem bývalý excelentní sprinter Ján Svorada. Na Tour startoval osmkrát (1993, 1994, 1995, 1996, 1998, 1999, 2001, 2002) a vyhrál tři etapy včetně nesmírně prestižního závěrečného dějství v Paříži na Champs Elysées v roce 2001.

Ján Svorada, vítěz tří etap na Tour de France. Foto: Michal Beránek/CNC /Profimedia
Ján Svorada, vítěz tří etap na Tour de France. Foto: Michal Beránek/CNC /Profimedia

Stejný počet startů jako Svorada má na kontě i Pavel Padrnos, svého času jeden z nejlepších domestiků v profipelotonu. Startoval hned na 18 Grand Tours, z toho osmkrát na Tour de France.

Jednu jel v dresu Roslotta, po jedné Tour de France si připsal v dresech Lampre a Saeca a zbývající v trikotu US Postal resp. Discovery Channel. Padrnos nikdy nebyl závodníkem, který bojuje o nejvyšší příčky, ale zato odváděl neskutečné penzum práce ve prospěch lídrů.

Byl jedním z klíčových mužů Lance Armstronga při jeho vítězstvích na Tour.  Pracoval hlavně na rovinách, ale postupem času se velmi zlepšoval i v kopcích.

Za Padrnosem je s třemi starty Bárta

Tři starty na Tour v řadě za sebou (2014-2016) si připsal excelentní časovkář Jan Bárta. Bylo to v německém týmu Bora, respektive jeho předchůdci v podobě formace NetApp.

Největší úspěch si připsal hned při debutu na Tour de France, kdy v předposlední den závodu skončil třetí v časovce na 54 kilometrů za Tony Martinem a Tomem Dumoulinem. O rok později překvapil 25. místem v celkové klasifikaci a šestým místem v královské etapě díky úniku.

Jan Bárta se v časovce na Tour de France zaskvěl třetí příčkou. Foto: Jan Brychta
Jan Bárta, nyní závodník formace Elkov Kasper, se v časovce na Tour de France 2014 zaskvěl třetí příčkou. Foto: Jan Brychta

Dvakrát absolvoval Tour De France Leopold König, při premiéře v roce 2014 obsadil velmi dobré sedmé místo. V tom ročníku si připsal pět dílčích umístění v top 10, nejlépe byl třetí v horské etapě do Chamrousse  za Nibalim a Majkou. O rok později byl členem týmu Sky, jehož lídr Chris Froome slavil celkové prvenství.

Štybar posledním českým vítězem etapy

Dva starty na Tour má i Zdeněk Štybar (2015 a 2017) a je jedním ze dvou Čechů, kteří na Staré dámě vyhráli etapu. Povedlo se mu to v roce 2015, kdy ovládl dojezd v Le Havru, když nástupem v samém závěru zaskočil všechny sprintery a mírný náskok udržel.

Zklamaný Zdeněk Štybar, cyklistika Deceuninck Quick Step, v cíli národního šampionátu v Mladé Boleslavi. Foto: Jan Brychta
Zklamaný Zdeněk Štybar, cyklistika týmu Deceuninck Quick Step. Foto: Jan Brychta

Letos mohl svou sbírku startů rozšířit na tři, ale kvůli problémům s kolenní šlachou ho tým Deceuninck Quick Step už z Nice na poslední chvíli poslal domů a v nominaci jej nahradil Cavagna.

Po 1 startu na Tour mají Květoslav Palov (1987), Tomáš Konečný (2002), René Andrle (2003), Jan Hruška (2004), Petr Vakoč (2016) a Ondřej Cink (2017).