Tip Jiřího Ježka na cyklovýlet: po českých hradech krajem Karla IV.

Autor: Radek Malina

Tisíce kilometrů najel v sedle kola po českých silnicích. Rodnou zemi z bicyklu má nastudovanou téměř dokonale. Šestinásobný paralympijský šampion Jiří Ježek má v Česku vybrané trasy pro dlouhé a opakované tréninkové jízdy, ale dokázal si je užít i při pohodovém výletu s manželkou a přáteli.

Pro We Love Cycling vybral nejoblíbenější destinace, mezi nimiž kočoval v rámci přípravy na velké sportovní akce. „Nelekejte se, pokud pro vás bude trasa dlouhá. Klidně si vyberte jen část. Přibližte se autem, zaparkujte, sedněte na kolo, a pak už jen pořádně šlápněte do pedálů,“ nabádá Jiří Ježek.

Cyklostezka z bývalé železniční vlečky

V prvním z dílů pětačtyřicetiletý nejúspěšnější paralympionik všech dob přibližuje trasu Praha-Lány-Křivoklát-Točník-Žebrák-Karlštejn-Praha. Měří přibližně sto osmdesát kilometrů, zahrnuje parádní stoupání a nabízí jedinečné panoramatické výhledy. „Hlavně se nelekejte velké porce kilometrů. Je pochopitelně možné absolvovat jen část, která vám bude nejvíce vyhovovat a hlavně si užít čas v sedle kola,“ připomíná Ježek, že základem je vyrazit a nesedět doma.

„Tuhle trasu jsem jezdil asi nejčastěji. V různých obměnách, v různých směrech. Kolem Prahy je naštěstí hustá síť klidných okresních silnic, takže tréninky jsem si mohl různě upravovat a měnit. Podle nálady, podle směru větru nebo podle dešťových mraků,“ komentuje Ježek první z doporučených tipů.

„Z pražských Dejvic, kde jsem od dětství bydlel, vyrážím přes Ořechovku na Vypich a odtud přes Řepy po staré plzeňské silnici do Rudné. Dál vede trasa přes Unhošť a Velkou Dobrou až do Kladna. Z Kladna se vydáme k nádraží Kamenné Žehrovice, u kterého se napojíme na novou krásnou cyklostezku 8185 vybudovanou z bývalé železniční vlečky směrem na Tuchlovice a Lány,“ vypravuje Ježek, že se nezdráhá použít cyklostezky, nad nimiž mnoho profesionálů ohrnuje nos.

„Na konci cyklostezky musíme projet přibližně sto metrů lesní cesty, ale jde to v klidu zvládnout a jde o fajn zpestření. Do Lán přijedeme opět po asfaltové lesní cestě podél Lánské obory,“ popisuje Ježek. „Sídlo československých a českých prezidentů sice není hrad, ale je to sídlo novodobých panovníků, tak jsem si ho dovolil zařadit mezi české hrady,“ usmívá se Ježek.

Pod hradem Křivoklát k Berounce

„Přilehlá Lánská obora je vlastně už předzvěstí Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Silnice podél obory směrem na Křivoklát je krásným úsekem cesty. Tu si prodloužíme přes Nové Dvory a Městečko. Pod hradem Křivoklát projedeme až k řece Berounce, od které musíme vystoupat na Karlovu Ves a Karlov,“ popisuje Ježek spektakulární část cesty vedoucí hlubokými křivoklátskými hvozdy.

Hrad Křivoklát je skvělou destinací pro cyklistický výlet. Foto: profimedia
Hrad Křivoklát je skvělou destinací pro cyklistický výlet. Foto: profimedia

Rovněž mezi Karlovou Vsí a Karlovem se můžete kochat krásným výhledem. Ale zdaleka nejste ještě v cíli a pořád vás čekají mimořádné zážitky. „Vydáme se směrem na Točník a Žebrák, kde budeme míjet stejnojmenné hrady. Dostaneme se opět na starou plzeňskou silnici, po níž budeme šlapat přes Zdice na Beroun,“ líčí Ježek, jak putoval do královského města na soutoku Berounky a Litavky.

Z královského města na Karlštejn

„Na konci Zdic můžeme odbočit vpravo a využít cyklostezku nazvanou Po stopách českých králů, která kopíruje dálnici D5. Z Berouna zamíříme přes Srbsko na Karlštejn. I tenhle úsek podél Berounky je velice atraktivní, stejně jako jedna z našich nejznámějších památek doby Karla IV.,“ láká cyklisty na mimořádné výhledy Ježek.

Kristian Hynek (vlevo) a Martin Stošek na okruhu 13 kopců s hradem Karlštejn za zády. Foto: Michal Červený
Hrad Karlštejn patří k vyhledávaným cílům mnoha cyklistických výletů. Foto: Michal Červený

„Pokud jste se rozhodli absolvovat kompletní okruh, z Karlštejna už záleží na každém jednotlivci, jak dorazí do Prahy. Variant je spousta. Včetně každou chvíli jezdícího vlaku,“ culí se Ježek, že zmoženým nohám můžete ulevit i pomocí hromadné dopravy.