Sama žena mezi muži, aneb jak na skupinové vyjížďky

Autor: Megan Flottorp

V některých ženách může jízda ve skupině plné cyklistů vyvolávat obavy. To je pochopitelné, v jiných situacích se s takovým „přečíslením“ mužů nemusí setkat, a ani mužům by to nejspíš nebylo příjemné, kdyby se karty obrátily. Pravdou ale je, že muži si skupinu na pravidelné vyjížďky a tréninky najdou snadněji než ženy. Tak se pojďme podívat na to, jaké možnosti se ženám nabízejí.

Ať už nemůžete najít cyklistky, se kterými byste na kole jezdila proto, protože se ve vašem okolí žádné další nevyskytují nebo proto, že je pro vás obtížné najít někoho s podobnou výkonností, může být jízda ve skupině s muži jedinou variantou, jak nejezdit sama a výkonnostně se posunout. Spousta vrcholových sportovkyň trénovala s mužským týmem, ať už se jedná o biatlonistku Gábinu Koukalovou nebo současnou mistryni světa v cyklistice Annemiek van Vleuten. Je pravda, že v současnosti je cyklistika otevřenější vůči ženám než kdy dřív, stále však můžou vznikat situace, které není jednoduché zvládnout. Obzvlášť, když jste v přečíslení. Pokud přemýšlíte, že byste se přidala na vyjížďku nebo jinou cyklistickou akci a jste nervózní z toho, že tam budou hlavně muži, zde je pár tipů na co pamatovat, aby byl váš zážitek pozitivní.

S úsměvem na tváři jde vše lépe

Důvodem, proč toto téma vůbec otevíráme je, že zastoupení mužů a žen v cyklistice je stále velmi rozdílné. Na kole jezdí mnohem více mužů než žen, a tak můžou některé skupiny překypovat maskulinitou. To nemusí být vnímáno pouze jako špatná charakteristika, ale jak jsme zažilii ve světě sportu i mimo něj, může to způsobovat problémy.

Skupinová vyjížďka organizovaná značkou Rapha

Každopádně je důležité být sebevědomá, pozitivně naladěná a měla byste se těšit na to, co je před vámi. Stejně jako v každé jiné situaci, prostě očekávejte od lidí kolem sebe to nejlepší. Přece jen milujete ten samý sport, takže s ostatními cyklisty máte o mnoho víc společného, než s lidmi, které potkáte během všedního dne. Je velká šance, že se vám dostane vřelého přijetí a spousty podpory, a dokud nedostanete důvod ke změně, měla byste snažit být spojencem s vašimi cyklistickými partnery.

Připravte si spoustu otázek

Toto je obecná rada pro každého, kdo se chce připojit k nové cyklistické skupině, ale je velmi důležitá, pokud jste nervózní nebo se obáváte, že vás budou ostatní odsuzovat. Je pravda, že samotné kladení otázek vyžaduje trochu odvahy, ale je to jediný způsob, jak se připravit na to, co vás čeká.

Zeptejte se na specifické signály, které skupina používá (signály k zastavení, odbočení, nebezpečí a podobně). Dále by vás mohlo zajímat, jestli skupina někde zastavuje, jestli se na kopci počká nebo jestli je vyjížďka zakončená nějakým sprintem na ceduli, což se nezřídka stává. Abyste nebyla překvapená, kdyby ke konci začali všichni zrychlovat. Spoustou otázek dáte najevo, že to myslíte vážně a že jste připravená se skupinou jet.

Parta přátel na kole u Machynlleth. Foto: Profimedia

Ignorujte velké ego a nebojte se dát najevo váš postoj

V některých případech se budete muset vypořádat s někým, kdo má velké ego. Většinou to nestojí za vaši pozornost, ale je důležité abyste si stála za svým. Už dříve jsme rozebírali problém tzv. mansplainingu v cyklistice, a je možné, že se s něčím takovým setkáte.

Mansplaining je anglický termín, který popisuje chování, kdy muž něco vysvětluje ženě z pozice, že to jako zástupkyně něžného pohlaví nikdy nemůže pochopit a jeho vysvětlení je plné komplikovaných detailů nebo i narážek na druhé pohlaví. Je to velmi rozdílné od situace, kdy se vám někdo snaží poskytnout opravdovou a upřímnou radu či pomoc.

V takovém případě byste měla být zdvořilá, ale pevně si prosazujte svůj postoj. Není to o tom vyvolat zbytečně napjaté prostředí, ale měla byste si bránit svůj prostor a dát najevo, že ze sebe nenecháte dělat hlupáka a že si nenecháte věci vysvětlovat jako malému dítěti.

Muži a ženy prožívají jiné komplikace

Existující fyziologické rozdíly mezi mužem a ženou znamenají, že muž nemusí být vždycky tím nejlepším člověkem, ke kterému jít pro radu nebo vyjádření sympatie v určitých záležitostech. Navíc se výzkum ve sportovní vědě zaměřuje převážně na muže a my ženy tak máme velkou mezeru v chápání, jak naše tělo reaguje a funguje při sportovním výkonu. To, co platí pro většinu mužů nemusí pro vás být pravda.

Podporu najdete i jinde

Nemáte žádné kamarádky, se kterými můžete vyjet na kolo? Nevadí! O možnost si o cyklistice povídat s cyklistkami nepřijdete. V online světě je ženská cyklistická komunita velmi aktivní, a můžete tak snadno získat nejen inspiraci a rady, ale taky místo, kde můžete sdílet své úspěchy a kde se vám dostane podpory, pokud se vám zrovna nedaří. Jestli vám chybí ženská energie na vašich vyjížďkách, nebojte se zapojit! Můžete taky zvážit organizaci vyjížďky čistě pro ženy, uvidíte, kdo se ukáže. Nikdy nevíte, kolik dalších cyklistek ve vašem okolí je v podobné situaci, jako je ta vaše.

Obtěžování není přípustné

V ojedinělých a vzácných případech, kdy se něco opravdu pokazí, někdo vám něco řekne nebo k vám přistupuje způsobem, kdy se necítíte komfortně nebo bezpečně, je důležité se z takové situace vymanit. Za žádných okolností byste neměla tolerovat sexistické nebo urážlivé poznámky. Čím více bude toto chování přehlíženo, tím je menší šance, že se takové chování změní. Dopředu si stanovte, že pokud věci nepůjdou podle plánu, už se neukážete. Znejte trasu a vězte, jak se bezpečně dostat domů.

S kým teda vyrazit?

V Praze se pravidelně konají Vyjížďky s Michalem Starkem, které startují 5x týdně na Hájku západně od Hostivic. Více informací ohledně srazů a dalších detailů najdete v jejich skupině na Facebooku. V této skupině jsou ženy vítány!