2 dny = 2 medaile. Jan Bárta získal v Minsku bronz, na domácím šampionátu zlato!

Autor: Jan Krůta

V posledních dnech byl doslova na roztrhání, ale vyšel z toho skvěle. Jan Bárta, závodník stáje Elkov Author, získal během dvou dnů dvě cenné medaile. V časovkách, které jsou jeho excelentní disciplínou a úspěchy v nich lemují celou jeho kariéru.

V úterý odpoledne jel Jan Bárta závod na Evropských hrách. Měl za sebou silniční závod, kde skončil na velmi dobrém 9. místě a dva dny po něm nastupoval v Minsku do časovky. V ní získal vysněnou medaili, konkrétně bronzovou. „Jsem za to moc rád. Mistrem republiky už jsem byl mockrát, ale tohle je něco jiného,“ říkal.

Ano, mistrem republiky už do čtvrtka byl pětkrát. Ale přece jen: vozit zase ve všech časovkách po celý rok dres českého mistra, to je pro závodníka české stáje velké lákadlo. Vloni byl nad jeho síly tehdejší stájový kolega Josef Černý, dnes si při časovce na společném Mistrovství SR a ČR ve Voderadech u Trnavy pořadí prohodili.

Jan Bárta na trati časovky v Trnavě. Foto: Jan Brychta

Bárta vyhrál rozdílem třídy. Druhý Černý, dnes už cyklista polské WorldTour stáje CCC, ztratil 33 vteřin, třetí byl Petr Vakoč z Deceuninck-Quick Step (+1:16 min.).

Zraje jako víno

Bárta potvrdil, že zraje jako víno a i ve 34 letech má při časovce tah jako lokomotiva. Rodák z Kyjova to neměl snadné. Ve středu skoro celý den cestoval z Běloruska domů a pak na Slovensko, další den už stál na startu mistrovské časovky, která se jela za úmorného vedra.

Ale zvládl to dokonale a navázal na své tituly z let 2012-2015 a 2017. „Ve středu jsem byl skoro celý den na cestách a moc jsem si neodpočinul. Proto mám velkou radost, že to vyšlo,“ komentoval své prvenství Bárta. „První půlku jsem jel rychleji než Pepa Černý a znal jsem i průběžné mezičasy, které mi měřil tým. Druhou polovinu jsme už jeli nastejno a snažil jsem se kontrolovat si pozici, aby mi vítězství neuteklo,“ prozradil mistr republiky.

Elkov Author slaví double

Královéhradecká stáj Elkov Author mohla bouchat šampaňské. Nejen, že závod mužské elity vyhrál Bárta, ale díky prvenství Jakuba Otruby v kategorii U23 získala prestižní double.

Elkov Author slaví v Trnavě na časově double. Bárta vyhrál kategorii Elite, Jakub Otruba (na snímku uprostřed) pak dominoval v kategorii U23. Foto: Jan Brychta.

„Časovku jsem rozjel celkem slušně a věděl jsem, že na prvním mezičase mám minutu náskok. Následně jsem se snažil kontrolovat pozici, ale postupně mi začalo vadit velké horko a náskok se snižoval. Nakonec se však podařilo náskok uhájit a jsem rád, že mám mistrovský titul,” zhodnotil závod staronový mistr ČR kategorie U23 Jakub Otruba. Stříbro bral Michal Rotter Favorit Brno, bronz Vojtěch Sedkáček (CC Etupes). Juniorským mistrem republiky je Jakub Ťoupalík (Cycling Academy Tábor).

Šampionát pokračuje v sobotu silničními závody juniorů a mužů U23, v neděli pak vyvrcholí závodem mužů.