Mathieu van der Poel předvedl vítězství, které vejde do dějin

Autor: Jan Krůta

To, co Mathieu van der Poel předvedl v neděli na Amstel Gold Race, si ve světě cyklistiky vysloužilo označení kalibru neskutečné, fenomenální nebo grandiózní. Famózním způsobem totiž tenhle Nizozemec vyhrál 54. ročník jednoho z nejslavnějších nizozemských závodů.

„Pro mě to byl nejlepší cyklistický závod, jaký jsem kdy viděl. Absolutně neuvěřitelný. Gratuluji Mathieu van der Poelovi,“ napsal na Twitter Lance Armstrong. „On je fenomenální závodník. Líbí se mi jeho styl závodění. Umí všechno skvěle: cyklokros, horská kola a jsem moc rád, že ho teď vidíme i na silnici,“ pochválil van der Poela Francouz Julian Alaphilippe, který byl na Amstelu dlouho ve hře o vítězství.

Promarněný náskok

Šlapal totiž na čele spolu s Jakobem Fuglsangem, Dánem z Astany. Jenže ti dva pak začali taktizovat, nespolupracovali tak, jak by měli a za nimi vyprovokoval nástup van der Poel! Táhl s sebou dalších šest lidí. Byl v té skupině nejsilnější a pár set metrů před cílem se dotáhli na vedoucí závodníky.

Když nastoupili, deset kilometrů před cílem ztráceli na vedoucí duo minutu. Nikdo nečekal, že by to ještě mohli dojet. Jenže stalo se. Van der Poel neváhal, nasadil k dlouhému sprintu a všechny soupeře deklasoval. Druhý skončil Australan Simon Clarke (EF Education First), třetí Fuglsang.

Ve šlépějích otce

„Je to nepopsatelné. Debut na Amstelu a hned vítězství,“ říkal dojatý van der Poel. Tenhle 24letý Nizozemec dokázal na Amstelu navázat na vítězství svého táty Adrieho z roku 1990.

Strhující finiš Van der Poela. Foto: Amstel Gold Race.

Když projel cílem, jen chytil hlavu do dlaní. Byl totálně vyčerpaný. „Ani jsem neměl sílu na to, abych zvedl ruce nad hlavu,“ uvedl cyklista stáje Corendon-Circus. Ta startovala na Amstelu na divokou kartu a Mathieu už dlouho dopředu vyhlašoval, že je právě tento závod velký vrchol jeho silniční sezóny. „Co by mohlo být víc, než vyhrát v Nizozemsku v dresu nizozemského mistra,“ snil před závodem.

Česká stopa

Ten sen se stal realitou. „Byl to těžký a hodně zvláštní závod. Na konci už jsem se bál, že je nesjedeme, ale hrálo nám do karet, že nám foukalo do zad. Na nic jsem pak nečekal a začal spurtovat. Nějaký zbytek sil na ten sprint ještě v nohách zůstal,“ řekl van der Poel.

Vítěz Amstel Gold Race Nizozemec Mathieu van der Poel na stupních vítězů spolu s druhým Australanem Simonem Clarkem (vlevo) a třetím Jakobem Fuglsangem. Foto: Amstel Gold Race (vpravo).

Roman Kreuziger (Dimension Data) skončil v oblíbeném závodě, který v roce 2013 vyhrál a vloni byl druhý, na 18. místě se ztrátou 54 vteřin. Petr Vakoč (Deceuninck-Quick Step) pracoval pro lídra belgické stáje Alaphilippa a pak odstoupil. „Určitě jsem měl nohy na lepší výsledek, ale celkově to tak špatné nebylo. Těším se na středeční Valonský šíp, i když to není závod, který mi úplně sedí. Ale bude to dobrá příprava směrem k Lutychu,“ prohlásil Kreuziger.